Relacje (z ang. Stories) to doskonałe miejsce na dzielenie się wyjątkowymi chwilami ze swojego życia z przyjaciółmi. Stories możemy publikować na niemal każdej popularnej platformie społecznościowej, to znaczy na Facebooku, Instagramie i Snapchacie.

To właśnie od Snapchata rozpoczęła się cała przygoda z udostępnianiem krótkich momentów z życia w formie widocznej 24 godziny relacji.

Facebook wprowadził również możliwość dodawania relacji z poziomu Messengera. Użytkownicy chętnie z niej korzystają, jednak czasami zdarza się im publikować relacje na Messengerze niechcący. Na szczęście usuwanie relacji z Messengera to nic trudnego – możemy to zrobić w dowolnym momencie.

W dzisiejszym wpisie zamieściłam przydatną instrukcję, jak usunąć niechcianą relację z Messengera.

Co powinieneś wiedzieć o dodawaniu i usuwaniu relacji z Messengera?

Baner z ebookiem Usunięcie relacji z Messengera z poziomu komputera jest niemożliwe. Możemy jednak bez problemu zrobić to z poziomu telefonu czy tabletu z Androidem, z iPhone’a oraz iPada. Jeśli więc posiadasz jedno z tych urządzeń, przygotuj je.

Zdjęcia i filmy można dodawać do relacji zarówno z poziomu Messengera, jak i Facebooka. W Messengerze relacje widoczne są u góry skrzynki odbiorczej, a na Facebooku – na górze w aktualnościach. Użytkownik ma możliwość wyboru, komu będą wyświetlać się jego relacje.

I tak Stories możemy udostępnić publicznie, wyłącznie znajomym na Facebooku lub też osobom z niestandardowej listy. Wszystkie treści udostępnione w relacjach znikają po upływie 24 godzin.

Co ważne, po usunięciu zdjęcia lub filmu z relacji w Messengerze, zostanie ona również usunięta z relacji na Facebooku. Nie musimy więc dodatkowo martwić się o usuwanie relacji z Facebooka.

Jak usunąć relację z Messengera?

Poniżej zamieściłam 2 instrukcje usuwania relacji z Messengera – pierwszą dla urządzeń mobilnych z systemem Android (smartfonów i tabletów), drugą – dla urządzeń z systemem iOS – iPhone’ów i iPadów.

Usuwanie relacji z messengera z telefonu lub tabletu z Androidem:

Aby usunąć relację z Messengera z urządzenia mobilnego z systemem Android, należy:

  1. otworzyć widok Czaty w aplikacji Messenger,
    dotknąć relacji widocznej u góry,
  2. kliknąć ikonę trzech pionowych kropek, znajdującą się w prawym górnym rogu interfejsu,
  3. wybrać kolejno opcje Usuń >> Usuń.

Usuwanie relacji z Messengera z poziomu iPhone’a i iPada

W celu usunięcia relacji z Messengera w iPhonie lub iPadzie, należy:

  1. w aplikacji Messenger wybrać ekran Czaty,
    dotknąć relacji widocznej u góry,
  2. stuknąć ikonę trzech poziomych kropek, znajdującą się w prawym dolnym rogu ekranu,
  3. stuknąć opcję Usuń.

Jak ukryć relacje na Messengerze przed wybranymi lub wszystkimi znajomymi?

Jak wspomniałam wcześniej, Stories możemy udostępniać wszystkim użytkownikom, wyłącznie znajomym lub tylko wybranym osobom.

Jeśli na przyszłość chciałbyś uniknąć problemu z przypadkowym udostępnieniem relacji w Messengerze szerokiej publice, polecam Ci skorzystać z trzeciej opcji. W ustawieniach prywatności możesz wybrać, kto będzie widział Twoje relacje.

Jeśli wybierzesz tylko najbliższe osoby, na przykład rodzinę, to nawet jeśli niechcący udostępnisz jakieś story, nie będziesz musiał się później tego wstydzić. Zobaczą je bowiem jedynie najbliżsi. Nie będzie też konieczności przypominania sobie w pośpiechu, jak usunąć relację z Messengera.

Ukrywanie relacji na Messengerze przed wybranymi znajomymi

Aby ukryć relacje na Messengerze przed wybranymi znajomymi, wykonaj poniższej kroki:

  1. przejdź do aplikacji Messenger w telefonie,
  2. kliknij ikonę ze zdjęciem profilowym / avatarem, znajdującą się w lewym górnym rogu ekranu,
  3. na liście odnajdź i kliknij pozycję „Relacja”. Opcja ta znajduje się w sekcji Preferencje. Zobaczysz pytanie „Kto może zobaczyć Twoją relację”. Do wyboru masz trzy opcje: Publiczne, Tylko znajomi i Niestandardowy,
    zaznacz opcję „Tylko znajomi”, a następnie wybierz polecenie „Ukryj relacje przed”, znajdujące się poniżej,
  4. na liście zaznacz tych znajomych, przed którymi chcesz ukryć relacje. Następnie zapisz zmiany, klikając opcję „Zastosuj”.

Ukrywanie relacji na Messengerze przed wszystkimi znajomymi

W celu ukrycia relacji na Messengerze przed wszystkimi znajomymi wykonaj poniższe działania:

  1. wykonaj kroki 1-3 z poprzedniej instrukcji,
  2. zaznacz opcję „Niestandardowy”. Gdy otworzy się lista znajomych, nie wybieraj nikogo. Dzięki temu ukryjesz stories przed wszystkimi,
  3. kliknij strzałkę znajdującą się z lewej strony u góry ekranu,
  4. zapisz zmiany, klikając „Zastosuj”.

Wyświetlanie relacji na Messengerze wybranym znajomym

Aby wyświetlać relacje na Messengerze kilku wybranych znajomym, podążaj za wskazówkami poniżej:

  1. wykonaj kroki 1-3 z pierwszej instrukcji w tym akapicie,
  2. zaznacz opcję „Niestandardowy”. Gdy otworzy się lista znajomych, wybierz kilkoro z nich. Wtedy Twoje relacje będą się wyświetlały tylko im,
  3. zapisz zmiany, klikając „Zastosuj”.

Podsumowując wpis, usuwanie relacji z Messengera jest banalnie proste. Potrzebujesz do tego jedynie urządzenia mobilnego z systemem Android lub iOS, zainstalowanej aplikacji Messenger i chwili wolnego czasu.

W aplikacji Messenger masz też możliwość dostosowania ustawień prywatności wyświetlanych relacji do własnych potrzeb. Możesz zdecydować kto może, a komu nie wolno oglądać Twoich relacji. Dzięki temu na przyszłość unikniesz kłopotliwych sytuacji związanych publikowaniem niechcianych stories.

Author

Cześć! Mam na imię Jola. Jestem specjalistką ds. content marketingu i copywriterką z ponad 6-letnim doświadczeniem. Specjalizuję się w prowadzeniu blogów firmowych i tworzeniu tekstów zgodnych z SEO. Na swoim blogu poruszam zagadnienia związane z marketingiem, copywritingiem i blogowaniem.

Napisz komentarz